Esther's Gaucho Derby adventure 2021

500 km paardenrace door Patagonië

Weer en klimaat

“Land of the blue sky”

Mongolië heeft te maken met een mix van extreme landklimaten, woestijnklimaten, een steppeklimaat in het oosten en een hooggebergteklimaat in berggebieden zoals de Mongoolse Altaj en het Changajgebergte. In alle gevallen geldt dat de winters koud zijn en lang duren, er weinig neerslag valt gedurende het hele jaar en de zomers in de lager gelegen gebieden warm tot heet zijn, maar kort duren. ‘s Nachts koelt het ook in de zomermaanden flink af, zodat de temperatuur binnen een etmaal normaliter zo’n twaalf tot meer dan twintig graden schommelt. Grote delen van Mongolië bestaan uit woestijnen, woestijnsteppes en bergen zonder al te veel begroeiing. In het zuiden ligt de Gobiwoestijn, die merendeels uit rotsen bestaat.

Er zijn gemiddeld 257 onbewolkte dagen per jaar, wat de slogan “land van de strakblauwe hemel” (Land of the blue sky) rechtvaardigt. Het noorden ontvangt de meeste neerslag (250-350 mm per jaar, ruim minder dan de helft van Nederland), het zuiden moet het doen met 100-200 mm en is dus een steppe- en woestijngebied. Het jaargemiddelde voor heel Mongolië bedraagt 233 mm.

Van november tot maart komt het kwik niet boven het vriespunt, in april en oktober ligt de temperatuur rond het nulpunt. De koudste maanden zijn januari en februari met gemiddelde beneden de -20°C, maar een nachtelijke temperatuur van minder dan -40°C is geen uitzondering. In de zomermaanden kan de temperatuur in de Gobiwoestijn tot 38°C en hoger stijgen, in Ulaanbaatar tot ongeveer 33°C. De flinke nachtelijke afkoeling brengt het daggemiddelde op ongeveer 15°C in de maanden juni-augustus.

De sterke temperatuurwisselingen over het gehele jaar zorgen ervoor dat een groot deel van de bodem qua structuur wisselt van permafrost (eeuwig bevroren) tot semi-permafrost; op grote hoogte is de bodem bijna continu bevroren. De keiharde winterse en zompige zomerse bodem maken het land minder geschikt voor permanente bebouwing en mijnbouw.

Nog geen 1% van het land is voor landbouw geschikt, 8-10% is ongeschikt door bebossing, de rest is weide- en steppeland of woestijn. Vaak is dat grasland onbruikbaar voor het vee door sneeuwstormen en zware vorst, wat rampzalige schade aan de veestapel kan opleveren.

Klimaat tabel
Klimaattabel van Ulaanbaatar

Bronnen: