Esther's Gaucho Derby adventure 2021

500 km paardenrace door Patagonië

Economie

De semi-presidentiële, democratische republiek Mongolië heeft sinds 1990 een meerpartijenstelsel. Tot die tijd was alleen de communistische partij (de MPRP) toegestaan. De overheid heeft uitvoerende macht, de wetgevende macht ligt bij de regering en het parlement. Sinds 1992 wordt de president door het volk gekozen tijdens vierjaarlijkse verkiezingen. Ook de 76 leden van het parlement worden iedere vier jaar gekozen.

Nadat het communisme begin jaren ’90 uit Mongolië werd verdreven, droogde ook de steun vanuit Rusland op. De economie kwam daardoor in een ernstige recessie terecht. Door de invoering van de markt-economie herstelde het land zich, maar de situatie is nog altijd niet rooskleurig. De arme tot zeer arme bevolking is voornamelijk werkzaam in de landbouw en mijnbouw. De binnenlandse afzetmarkt is door het geringe aantal inwoners klein, terwijl de gebrekkige infrastructuur de export belemmert.

Van de beroepsbevolking werkt 42% in de landbouw en veeteelt, 29% in de dienstensector, 14% in de handel, 6% in de nijverheid, 4% in de mijnbouw en 5% bij de overheid.

De belangrijkste exportproducten zijn koper, textiel en kasjmierproducten. Er wordt vooral geëxporteerd naar China, de VS en Groot-Brittannië. De belangrijkste importproducten zijn petroleum, machines, gereedschappen en transportmiddelen. Hierbij zijn de belangrijkste handelspartners Rusland, China en Japan.

Het bruto nationaal product per inwoner bedraagt $514 (2003). Volgens het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties leeft in Mongolië 36,1% van de bevolking onder de armoedegrens. Bij de strenge winter van 2009-2010 met temperaturen tot -50 °C kwam veel vee om het leven, waarop mensen terug naar de hoofdstad trokken om er op vuilnisbelten te overleven.

Van een ontwikkeld wegennet is in Mongolië nauwelijks sprake en de luchthaven Dzjengis Khan bij de hoofdstad Ulaanbaatar is het enige internationale vliegveld van het land. De Trans-Siberische spoorlijn heeft een aftakking naar Peking, de Trans-Mongolische spoorlijn, die in Ulaanbaatar stopt. De reis vanaf Moskou duurt ongeveer zes dagen. Het toerisme is de voornaamste groeimarkt.

Bronnen: